€15,95 (excl. verzending)

Koop dit boek

Het laatste lied

2013 - Abimo
Viola, dochter van een beroemde zangeres, is altijd bezig met muziek. Ze geeft iedereen raad: ze kiest muziek voor feestjes, voor in de wachtzaal van een tandarts, of om sporters op te peppen. Maar haar liefde voor muziek kan niet verhinderen dat het steeds slechter met haar gaat. Leeftijd | Vanaf 14 jaar Thema's | muziek, depressie Prijzen | Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen Eerste zin | Viola heeft haar mama al vaak zien sterven. Weetje | Het boek speelt zich af in de Italiaanse stad Siena.    ...
Sommige muziek leek op het juiste moment in haar
leven te komen, om haar te troosten, om haar het
gevoel te geven dat ze niet alleen was met haar duistere
gevoelens.

Er is muziek bij die ze jaren geleden verafschuwde,
maar waar ze nu gek op is. Er is ook muziek
waar ze hartstochtelijk van heeft gehouden, maar die ze
nu beu is. Lievelingsliedjes komen in je leven en gaan
weer weg, zoals ook mensen doen.

28.637.

Daarin ligt alles. Haar hele leven. Alles wat ze kan voelen.
Alles wat ze niet durft te voelen.

Ze begint opnieuw bij de a.

Arrie.

Alone in Kyoto.

 

viola7a37f58f970dd0f4162a267b45
Bijna al mijn jeugdboeken hebben een autobiografische oorsprong.

Jaren heb ik cello gespeeld, de indirecte inspiratie voor De cello van mevrouw Rozas. Dat ik het niet volhield, had dan weer te maken met perfectionisme en te hoge verwachtingen: het thema in De schoonheid van Clara. In De smaak van zijn stem kon ik mijn liefde voor eten botvieren en met het hoofdpersonage in Ssst! heb ik héél veel gemeen.

Ook Het laatste lied is gebaseerd op autobiografische elementen, vandaar misschien dat het boek zich zo moeilijk liet schrijven. Maanden heb ik erop gezwoegd; het verhaal leek voor me uit te vluchten. Tot ik het boek de structuur gaf van een opera, een opera waar je als lezer van het boek zit naar te kijken. Dat zorgde voor de afstand die ik blijkbaar nodig had.
SIENA ALS DECOR
Het boek speelt zich deels af in Siena. De Italiaanse stad is onder meer bekend door de Palio, een spectaculaire paardenrace die twee keer per jaar op het centrale Piazza del Campo wordt gehouden.

"IS ER IETS MIS MET MIJN BOEK?"
Die vraag krijg ik soms, via mail. Sommige lezers vragen zich af of het wel normaal is dat de tekst in het boek op een bepaalde bladzijde zeer licht gedrukt is, amper leesbaar. Toegegeven: het is vrij ongewoon, maar het is wel degelijk de bedoeling! (En wie het boek uit heeft, zal merken wat de achterliggende gedachte is.)

GEEN BOEKVOORSTELLING, MAAR LUISTERSESSIE
Op zaterdag 14 september 2013 stond het Sint-Baafsplein in Gent in het teken van het muziekfestival OdeGand. Een ideale gelegenheid om de vele muziekliefhebbers te laten kennismaken met Het laatste lied.

De vestiging van Standaard Boekhandel op dit plein trok alle registers open: buiten hingen vogelkooien met MP3-spelers waarop de muziek uit het boek kon worden beluisterd, in de winkel kon hetzelfde in twee speciale 'luisterkooien'. Heel wat nieuwsgierigen legden hun oor te luister - en werden meegezogen in de sfeer van Het laatste lied.
Het laatste lied is doordrongen van muziek, van alle tijden en alle genres. Hieronder vind je een link naar een afspeellijst op YouTube met 20 liedjes die in het boek voorkomen.
"Uitgekiende opbouw en vlotte stijl"
Piet De Loof palmt met Het laatste lied de lezer meteen in. Het boek opent met het sprookjesachtige verhaal van Farinelli die de koning met zijn muziek een nieuw leven schenkt. Het sprookje fungeert als een spiegeltekst en meteen is ook de toon gezet.

Het laatste lied biedt een uitstekende opstap om met jongeren over het delicate onderwerp zelfdoding in gesprek te gaan. Bovendien is het boek door de goed uitgekiende opbouw en de vlotte stijl ook literair de moeite waard. (Lees meer...)
Rita Ghesquiere op website Kerknet

"Indringend"
Het verhaal is opgebouwd als een operastuk, met verschillende aktes en daarin een aantal scènes. Dit versterkt nog het gevoel van strikte ordening van de gebeurtenissen en dramatiek, onafwendbaar, net als in een opera.

De lezer volgt Viola door de ogen van een toekijkende auteur die waarneemt wat Viola doet of haar gedachten verwoordt over voorbije gebeurtenissen. Door deze wat afstandelijke instelling ontstaat ook een bepaalde sfeer. De auteur observeert en registreert. Hij grijpt niet in, laat gebeuren wat gebeuren moet. (Lees meer...)
Pol Van Damme op website Pluizuit

Meeslepend
Het laatste lied is een meeslepend en indringend verhaal over de kracht van muziek en de zoektocht van een dolend jong meisje. (...) Niet enkel de inhoud van zijn verhalen, maar ook de goede opbouw en de vlotte stijl zorgen ervoor dat de boeken van Piet De Loof ook literair de moeite waard zijn. (Lees meer...)
Anna Coppieters op website De Leesfabriek

Andere boeken van Piet