€Uitverkocht.

Koop dit boek

De schoonheid van Clara

2008 - Abimo
Een wonderkind, zo wordt Clara (14) genoemd. Als pianiste wordt ze overal toegejuicht. Tot het tijdens een belangrijk concert fout gaat. Heel erg fout. Eerste zin | Een millimeter. Leeftijd | Vanaf 14 jaar Thema's | schoonheid, muziek, perfectionisme, Brugge Prijzen | Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen Weetje | In het boek staan foto's die Bert Ydiers speciaal voor dit boek maakte. ...
Ik daag je uit’, zegt Sofie.

‘Hoezo, je daagt me uit?

‘Ja.’ Sofie steekt haar lippen nog wat uitdagender naar voren. Haar ogen gloeien als kolen.

‘Je gaat mee met mij, een hele dag. Ik zal je schoonheid tonen, zoveel je maar wilt. We gaan alleen maar naar mooie dingen kijken, zoveel mooie dingen dat je vanavond nog maar één ding wilt:

opnieuw piano spelen. Maar durf je?’

Clara wil alweer van haar lege kop chocolademelk drinken. Ze leunt voorover op het tafeltje en kijkt Sofie recht in de ogen. ‘O ja’, zegt ze.

‘Als je alles doet wat ik zeg.’

‘Alles’, zegt Clara.
FOTO'S
Vrij uitzonderlijk voor een jeugdboek, maar in De schoonheid van Clara staan ook foto's die speciaal voor dit boek werden gemaakt. Fotograaf was de toen amper 15-jarige Bert Ydiers uit Wetteren. Hij wandelde in Brugge hetzelfde traject af als Clara in het boek doet, en liet zich vrijelijk inspireren door wat hij door de lens van zijn fototoestel zag. Het resultaat is een bijzondere versmelting tussen de foto's en het verhaal.

WAAROM BRUGGE?
Het is geen toeval dat ik de stad Brugge koos als decor voor De schoonheid van Clara. Brugge is nu eenmaal een stad waar alles zo mooi is, maar ook 'oud'. Soms lijkt de stad wel een levend museum. Voor Clara, die in gedachten zo vaak met het verleden bezig is, leek mij dat de ideale plek.
Claude Debussy > Het meisje met het haar van vlas

"Het meisje met het haar van vlas. Dat was zij. Clara."

Beluister het hier op Youtube, gespeeld door de legendarische Arturo Benedetti Michelangeli, op wie het personage van de pianoleraar 'Benedetti' is gebaseerd.

Sergei Prokofiev > Toccata

"Toccata was het meest opwindende muziekstuk dat Clara kende.(...) Zoals Het meisje met het haar van vlas het stuk was waarmee alles begon, zo was de Toccata het stuk waarmee het verderging, en ook was geëindigd." (Uit De schoonheid van Clara)

Rammstein > Morgenstern

"In een zee van vuur verschijnt de zanger. Gespierd, in bloot bovenlijf en met zwarte make-up rond de ogen. De vertaling glijdt voorbij. Clara prevelt het voor zich uit: Ik wens mijzelf alleen mooie dingen toe, maar jij, jij bent niet mooi, nee." (Uit De schoonheid van Clara)
"Verrassend"

In het verhaal zijn flashbacks opgenomen, waardoor de spanning toeneemt. De afloop is verrassend. De hoofdstukken worden ingeluid door sfeervolle zwart-witfoto's die naadloos aansluiten op het verhaal.
Dit boek is met zoveel hartstocht geschreven dat je niet anders kan dan je te laten meevoeren op een muzikale tocht door de straten van Brugge.

"Muzikale tocht door Brugge"
Wie elke week trouw naar de muziekschool trekt, zal ongetwijfeld een wereld van herkenning zien opengaan in 'De schoonheid van Clara'. Wie dat nog niet doet, raakt misschien geïnspireerd om de eerste stap te zetten. Met De cello van mevrouw Rozas maakte Piet De Loof de oversteek van volwassen literatuur naar jeugdliteratuur. Zijn eerste boek was al doordrongen van muziek, en ook in zijn nieuwste jeugdboek staat de liefde voor muziek centraal. (...) Klassieke muziek is geen evident thema om jongeren mee te boeien, maar dit boek is met zoveel hartstocht geschreven dat je niet anders kan dan je te laten meevoeren op een muzikale tocht door de straten van Brugge.

Lieselot Vandenneucker in tijdschrift De Leeswelp

Andere boeken van Piet