€7,5 (excl. verzending)

Koop dit boek

De dirigent is gevlucht

2004 - L.J. Veen
Het relaas van 100 premières van bekende werken uit de klassieke muziek die om één of andere reden legendarisch werd. Een stoet opmerkelijke personages passeert de revue: een éénarmige pianist, een paranormale violiste, een bijzonder koppige weduwe en een bekende componist die een première met zijn leven bekocht. Leeftijd | volwassenen, non-fictie Thema's | muziek, muziekgeschiedenis, anekdotes Weetje | Het boek is uitverkocht en niet meer verkrijgbaar. Een aantal exemplaren zijn via deze site nog te koop....
Waar denkt ú aan bij het woord première? Wellicht aan een feestelijke avond met vips, champagne en applaus. Niet ten onrechte, al viel er bij tal van belangrijke muzikale premières niet veel te feesten. Meesterwerken van Puccini, Varèse en Stravinsky werden weggelachen, Britten zag een zaal vol hoogwaardigheidsbekleders bijna indutten. Andere premières stonden onder politieke hoogspanning, waren omgeven door raadsels of werden decennialang uitgesteld. Rachmaninov raakte na een desastreuze première in een depressie, Granados overleefde de creatie van zijn eerste opera niet eens. Beethoven liet drie meesterwerken tegelijk in première gaan tijdens een uitputtend mammoetconcert, en de eerste uitvoering van een orgelwerk van Cage... die is op dit moment nog steeds bezig.
"Licht verteerbaar"
Wat kan er zoal misgaan tijdens de première van een klassiek muziekstuk? Heel veel blijkbaar, getuige daarvan het boek van journalist Piet De Loof. Hij bracht honderd korte anecdotes over muzikale premières doorheen de geschiedenis bij elkaar. Het resultaat is een licht verteerbaar boekje dat ideaal is om dode momenten mee op te vullen.

Het boek is niet chronologisch ingedeeld, maar min of meer wel per thema. Zo zijn er premières die op gejouw van het publiek werden onthaald, premières die politiek getint waren, premières die de mist ingingen, premières die slechte kritiek kregen in de media... Je krijgt er voorwaar zin van om zelf eens een première bij te wonen.
Website Vlaamse Vereniging van Journalisten

Een licht verteerbaar boekje, ideaal om dode momenten mee op te vullen.


"Anekdotisch en accuraat"

Bij een ideale première van een compositie zijn de noten op tijd af, hebben de musici hun partijen gestudeerd en reageert het publiek enthousiast en zonder vooringenomenheid. Zulke premières vol welwillendheid en zonder onverwachte tegenslagen zijn er veel geweest; op het verbazingwekkende af, zou je bijna zeggen na het lezen van dit boekje.

Piet De Loof heeft honderd premières verzameld die om wat voor reden dan ook legendarisch genoemd kunnen worden. Een enkele keer zijn ze gekoppeld aan een bijzondere gelegenheid (een huwelijk, een protestactie of een politieke rel) of aan een nieuw fenomeen (de eerste uitvoering van Wagners complete Ring in Bayreuth, hetzelfde stuk 839 keer achter elkaar spelen). Maar vaker gaat er gewoon ergens iets mis. De première wordt willens en wetens gesaboteerd, de musici tonen zich onwillig, de zangers zijn niet tegen hun partij opgewassen, of het publiek jouwt een stuk uit dat later een meesterwerk blijkt te zijn.

Piet De Loof heeft een vlotte pen, doet niet zwaarwichtig en beschrijft in 200 tot 500 woorden per compositie wat er zo bijzonder was aan de desbetreffende première. De premières worden waar mogelijk en zonder forceren aan elkaar gekoppeld. Een anekdotisch en zo ver na te gaan accuraat boek.
Website Biblion

Andere boeken van Piet